Friday 26 June 2015

Cream Puff Gebu!

Sharing resepi Cream Puff ... insyaallah jika guna teknik yang betul cream puff akan naik gebu... Resepi dr myresepi juga oleh zaliana untuk puff dan filling dari yani (myresepi) barakallahu fik...



Bahan-bahan puff ( menghasilkan 35 biji )




  • 125 gm self raising flour atau tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
  • 100 gm butter
  • 250 ml air 
  • 1 sudu teh gula 
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 3 biji telur (telur ni kalau saiz L 3 biji tp kalau saiz kecik jadikan 4 biji)


bahan untuk filling kastard

Bahan-bahan untuk filling (dibuat terlebih dahulu sblm puffnya)

2 sudu besar tepung gandum*
2 sudu besar tepung jagung*
8 sudu besar gula*
2 cup susu segar (240ml X2)
2 biji telur (L size)
1 sudu teh esen vanila
2 sudu besar mentega
secubit pewarna kuning

Cara-cara untuk filling

1.Masukkan bahan bertanda * ke dalam mangkuk. Masukkan 5 sudu besar susu. Kacau jangan ada yang berketul.

2. Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.

3. Masukkan semua bahan tadi ke dalam periuk... masak menggunakan api sederhana dan kacau supaya ia tidak berkerak dan hangus...masak sehingga ia pekat berkilat dan padam api.. masukkan mentega. Kacau.

4. sejukkan filling sebelum dimasukkan ke dalam piping bag..

Cara-cara untuk puff


masak atas dapur je kacau selalu ye...supaya tidak berkerak dan hangus 

1. Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih. Masukkan tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.Masak adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api. Sejukkan.


gula, butter dan air masak hingga mendidih 

setelah mendidih adunan butter masukkan adunan tepung ..
alihkan dr api kacau hingga ia sebati...

setelah sebati alihkan semula ke tempat api ..
masak sekejap sehingga jd mcm dlm gambar ni.. masak kejap je

2. Pukul semua telur dlm bekas lain terlebih dahulu. saya guna pemukul tangan 
Adunan tepung tadi pula letak dlm bekas lain (tgok gambar) kemudian masukkan sedikit demi sedikit telur ke dalam adunan tepung ..mix sebati.


pukul terlebih dahulu telor2 ni..saya guna pemukul tangan je


masukkan adunan tepung yang telah dimasak tadi dlm bekas mixer dan masukkan telor sedikit demi sedkit..masukkan esen vanila dan pukul sehingga sebati

3. Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe menggunakan nozzle bentuk bintang.



dlm dulang pembakar letakkan aluminium foil dan oleskan dgn sedikit butter ... masukkan butter tuk puff dlm piping bag dan juga filling kastard dlm piping bag.. sebelum tu panaskan oven selama 10 minit 200cc



nampak muncung2 puff tu kan...tekan sikit supaya hasilnya nanti pun cantik 


4. Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik. Bakar dalam oven hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 25-30 minit. Oven hendaklah dipanaskan dulu, bakar dalam suhu 200 darjah celcius api atas bawah. kedudukan dulang biarlah ditengah2 supaya permukaan dan bawah cream puff sekata masaknya dan suhu yang panas membantu puff naik dengan sempurna.



5. Pastikan puff telah benar-benar masak sebelum dikeluarkan dari oven. Ia kelihatan ringan,bahagian bawahnya tidak melekat di dulang dan telah berwarna kuning kecoklatan sedikit. Jika dikeluarkan sebelum cukup masak, puff akan turun dan tidak berongga di dalamnya. jangan bukak oven sebelum tamat tempoh ye..kalau tak mmg puff turun melepek...

6. Gunting sedikit bahagian tepi puff dan pipe kan filling.








hmmm...gebu! :)


1 comment:

  1. saya tak faham part nak bakar dia tu. lepas buat bentuk puff. kena panaskan oven lepastu terus masukkan puff ke?

    ReplyDelete