Wednesday 24 June 2015

Vadai Garing Menyelerakan


Kuih vadai ni memang peberet akak, tapi dah lama tak buat. Resepi pun dah hilang. Elok pulak nampak resepi ni tadi di fb.. So, akak pun share lah di sini agar tak hilang :) Jom kita buat nanti ye..

Resepi Vadai

Bahan-bahan :
  • 4 cwn kacang dal (rendam 4 jam)
  • 4 biji bawang besar #
  • 2 biji cili merah #
  • 2 biji cili hijau #
  • 3 tangkai cili kering #
  • 1 sudu besar jintan manis (tumbuk kasar)
  • 2 tangkai daun sup & daun bawang #
  • 1 tangkai daun kari #
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 1 biji telur
  • Sedikit garam & serbuk perasa



Cara-caranya:
  • Semua bahan yg bertanda # dicincang halus
  • Tinggalkan 1/2 cwn kacang dal, selebihnya di kisar dgn telur & masukkan sedikit air dlm 1 senduk kecil saja.
  • Selesai kisar yg td, campurkan bahan kisar tu dgn 1/2 cwn kacang dal & semua bahan yg lain dlm 1 bekas gaul sebati.
  • Panaskan kuali dgn api perlahan, kepal-kepalkan bentuk bulat, masukkan perlahan-lahan dalam minyak & goreng hingga kekuningan.



Siap, sedia utk dihidang.

~ Selamat Mencuba ~



No comments:

Post a Comment