BAHAN-BAHAN:
- 250gm tepung beras
- 200gm keladi
- 100gm udang kering
- 2 sudu teh garam
- 1000ml air
- 500ml santan
BAHAN HIASAN:
- 100gm udang kering | disangai dan dikisar halus
- 20gm bawang goreng
- 2 biji telur | didadar nipis dan dihiris halus
- 2 tangkai cili merah | dihiris tipis
- 1 tangkai daun sup | dipotong halus
CARA MEMASAK:
1. Keladi direbus dan dikisar bersama air. Asingkan.
2. Satukan tepung beras, keladi kisar, garam, santan dan air. Kacau sebati dan tapiskan ke dalam periuk.
3. Seterusnya masukkan udang kering. Kacau rata di atas api sederhana sehingga naik wap.
4. Setelah itu, tuangkan ke dalam loyang. Kukus selama 30 minit.
5. Akhir sekali, apabila hendak dihidangkan, barulah diletakkan bahan hiasan.
Jom share resepi ni
Sumber : RASA KARANGKRAF
No comments:
Post a Comment