Thursday, 2 July 2015
Kuih Talam Keladi
Talam Keladi
Lapisan Bawah
Bahan A
200gm tepung beras
20gm tepung ubi
1 1/2 sudu teh garam
300 ml santan pekat
700 ml air
Bahan B
200 gm keladi..buang kulit, potong dadu kecil n kukus n timbang
Caranya
1. Bancuhkan semua bahan sehingga rata2. Tapis dlm periuk n panaskan atas api selama 2/3 minit3. Masukkan bahan B4. Curahkan dlm loyang 10x10 yg dilapik plastik (cara melapik..letak sedikit minyak n letakkan plastik 14x14..dgn ini plastik melekat atas dulang dgn cantiknya)5. Kukus selama 25mnit
Lapisan Atas~Kepala
100gm tepung gandum
1 sudu besar tepung beras
250gm gula halus
4 biji telur grade A
200ml santan pekat
400ml air
sedikit pewarna unggu
1/2 sudu garam
Caranya:
Satukan semua bahan dlm periuk n kacau atas api selama 2/3 minitsebelum tuang ke atas lapisan bawah......guna kitchen tisu n lap lebihan air atas permukaan lapisan bawah tersebut...carik2 atau kelar2 dahulu mcm lukakan sikit permukaan bawah itu..tujuannya adalah untuk melekatkannya...pastu tuang pelahan2 agar tak berbuih n kukus selama 30 minit..
Loyang 10x10
Labels:
kuih talam,
Kuih Talam Keladi,
kuih tradisional melayu,
resepi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment