Wednesday, 1 July 2015

Pau Gebuzzz



PAU

Resepi doh pau gebu:

2 1/2 cawan tepung pau/tepung gandum diayak dulu
1 sdt yis 
4 sdb gula castor
1 sdb lemak sayuran shortening
1 sdt bread softener
1/2 sdt baking powder
3/4 cawan air suam

Cara:

1. Satukan tepung, gula, yis, gula, bread softener dan baking powder. ...gaul rata. 

2. Masukkan air suam sedikit demi sedikit. ..gaul hingga terbentuk doh. Klu keras sgt bole tambah air sikit saja. 

3. Gaul rata shortening dlm doh...mula uli.

4. Uli smpi doh lembut...elastic, cara mcm uli roti. Klu susah uli sbb melekat. ..sapu tangan sikit dgn minyak masak. 

5. Siap uli doh smpi licin...biarkan selama 10 minit. Sis simpan dlm oven yg off...tkyah tutup doh tu ye.

6. Cukup 10 minit. ..mula bentukkan doh jadi pau. Letak inti apa uolls suke...letak atas kertas baking sheet yg da dipotong 4 segi kecil.

7. Simpan semula pau yg da dibentuk selama 45 minit. Sis simpan semula dlm oven atas tray roti je.

8. Dah dekat nak 45 minit pau disimpan. ...panaskan steamer...bole la steam pau selama 10 minit je. Siap...pau pau pau panazzzzz...








No comments:

Post a Comment