Thursday, 9 July 2015

Mertabak Roti Cheesy - Bread Lasagna

Petang tadi terasa nak berbuka dengan roti. Maka ter 'bake' lah mertabak roti cheese atau pun lebih kurang juga resepinya dengan bread lasagna.


Mertabak Roti Cheesy / Bread Lasagna

Bahan-bahannya:
  • 12 keping roti Gardinier
  • 1 biji bawang besar dipotong dadu
  • 2 ulas bawang putih potong halus
  • 1 paket daging kisar (ramly)
  • 1 biji cili merah potong halus
  • 3 1/2 sudu besar rempah kurma
  • 1 biji ubi kentang dipotong dadu
  • 5 biji telur
  • 2 cawan susu segar
  • 1/2 paket cheese mozarella


Cara memasak inti

1. Tumis bawang putih hingga terbit bau. Masukkan pula rempah kurma yang dibancuh bersama sedikit air. Goreng hingga garing.

2. Masukkan daging hancur kedalam kuali dan kacau hingga air agak kering.Masukkan pula bawang besar,cili merah dan kentang. Kacau biar sebati.

3. Masukkan kiub ayam dan kacau lagi. Masukkan pula lada putih, kacau dan biar sampai kentang empuk dan air daging agak kering. Masukkan sedikit tepung jagung. Angkat dan sejukkan.


Cara menyediakan murtabak daging

1. Kocok susu, telur dan 1 sudu kecil garam hingga sebati.

2. Celupkan 4 keping roti kedalam campuran susu dam atur dlm loyang 4 segi yang telah di sapu dengan butter.Tuang bahan inti diatas roti dan ratakan.

3. Ulang langkah no 2 dengan roti menjadi lapisan terakhir dan tuangkan semua baki campuran susu dan telur diatas roti.Taburkan cheese sebanyak yang disukai diatas lapisan roti yang terakhir.

4. Bakar lah dengan suhu kepanasan 220 c selama 40 minit dan lapisan cheese garing kekuningan.


















Nota: akak tambah satu sudu besar tepung jagung untuk memekatkan inti.


No comments:

Post a Comment