Friday, 14 August 2015

Bistik Egg


BISTIK EGG

Bahan-bahan:

Daging hancur 400g
Telur 3 biji
Bawang Jepun 1 biji (hiris)
Bawang putih 3 ulas (hiris halus)
Baby corn (hiris)
Carrot (hiris halus)
Daun bawang (hiris)
Tomato 4 biji (buang biji & potong cube)
Sos tiram 3 sudu*
Kicap manis 2 sudu*
Sos cili 3 sudu*
Sos tomato 4 sudu*
Sedikit air
Garam & perasa
* Mix

Cara:

First, tumis bawang jepun + bawang putih hingga naik bau, then masukkan daging hancur, gaul hingga daging masak. 

Masukkan kesemua sos yg telah digaul sekali. Then, tambah air & masukkan baby corn + carrot + tomato + garam & perasa, gaul hingga mesra. 

Lastly masukkan daun bawang, tutup api. 

Untuk balut daging hancur dgn telur, pukul sebati 3 biji telur + sedikit garam. 

Panaskan minyak dlm kuali, masukkan telur tadi dan angkat kuali untuk ratakan telur & besarkan permukaan telur supaya mudah untuk dibalut nnti. 

Gunakan api perlahan, apabila telur agak masak dibahagian dasar kuali (xperlu balikkan telur), letak daging hancur tadi di tgh telur, tutup api dan balut (lipat telur kiri dan kanan, dan seterusnya lipat atas dan bawah)..DONE! 


sumber


No comments:

Post a Comment