Friday, 14 August 2015

Nasi Paprik


Nasi Paprik

Bahan-bahan:

½ ekor ayam - dipotong kecil2
4 ulas bwg merah - ditumbuk
2 ulas bwg putih - ditumbuk
1 labu bwg besar - dimayang
2 btg serai - dititik
2 biji buah tomato - dipotong 4
5 biji cili padi (depends, kalau suka pedas boleh tambah lagi)- ditumbuk
2 biji limau kasturi - diambil jusnya
5 helai daun limau purut - carik-carikkan
bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
bahan2 perasa.


Cara-cara

1) Panaskan kuali. gorengkan ayam (agak2 sampai masak, jgn terlalu garing).

2) Masukkan bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap.

3) Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis. Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.

4) Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan buah tomato. semasa menghidang, perahkan limau kasturi.

Selamat Mencuba...


sumber



No comments:

Post a Comment