Friday, 14 August 2015

Karipap Daging


KARIPAP DAGING


Bahan inti daging:

3 biji kentang ( potong dadu )
200g daging ( dipotong dadu )
1/2 biji bawang besaq + 1 ulas bawang putih + 1 sudu kecik udang kering ( di blender )
1/2 biji bawang besaq ( dipotong dadu )
1 sudu kecik serbuk kari
2 tangkai daun sup ( dihiris halus )
Garam n lada hitam secukup rasa 
2 sudu besaq minyak.
1 cawan air


Cara-cara:

Panaskan minyak n tumis bahan blender sampai pecah minyak, Pastu masukkan daging kacau rata, masak sampai air daging kering. Kemudian masukkan serbuk kari ( aku tuangkan je serbuk tu ) kacau rata n masukkan kentang n bawang besaq dadu serta secawan air, sesuaikan rasa garam n lada hitam, masak sampai kentang empuk dan inti agak kering. Pastu masukkan daun sup n kacau rata, tutup api n sejukkan..


Bahan kulit karipap:

2 cawan tepung gandum
1 sudu besaq tepung beras
1 sudu besaq tepung jagung
1 sudu besaq minyak
1 sudu besaq butter
Secubit garam
Air panas tuk menguli


Cara-cara:

Masukkan tepung2 sumer n garam dlm mangkuk. Panaskan minyak n butter, kemudian tuangkan dlm mangkuk tepung td pelan2 sambil kacau tepung ngan sudu. Kacau hingga adunan jd cam serbuk roti. Pastu masukkan air sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh. Uli sekejap sampai doh menjadi licin n sejukkan. siap tuk kelim mengelim.


sumber


No comments:

Post a Comment